navigation-menu
close
Probeer gratis

BTI’s uitgelegd: hoe gebruik je ze?

BTI’s zijn een handig hulpmiddel voor het indelen van goederen. Taric Support houdt daarom al sinds 2009 de volledige BTI-historie bij. Een perfecte database die jou helpt bij het bepalen van de juiste indeling. Wat zijn BTI’s eigenlijk en hoe kun je ze inzetten bij de juiste indeling? We leggen het uit in dit artikel.

Wat is een BTI?

BTI’s of bindende tariefinlichtingen zijn beslissingen van de douane van een EU-lidstaat over de indeling van een goed. Als je voordat je een goed importeert of exporteert zekerheid wilt hebben over de te gebruiken goederencode, dan kun je een BTI aanvragen.

Gebruik goederencode na aanvraag BTI douane is verplicht

Heb je een BTI aangevraagd, dan bepaalt de douane onder welke goederencode het goed valt. De douane zal terugkomen met een te gebruiken indeling voor je product. Deze indelingsbeslissing is geldig voor drie jaar en als aanvrager van de BTI ben je verplicht om deze indeling ook te gebruiken. Als de indeling anders uitvalt dan je gehoopt had, dan is dit een groot nadeel.

De EBTI-database

BTI’s worden afgegeven door de douaneautoriteiten van alle verschillende EU-lidstaten. Daardoor bestaat de kans dat verschillende landen op een andere manier omgaan met het indelen van goederen. Om dit zoveel mogelijk te voorkomen, worden alle indelingsbeslissingen gepubliceerd in een database van de EU, de zogenaamde EBTI-database (EBTI staat voor Europese Bindende Tariefinlichtingen). Deze beslissingen worden geanonimiseerd, zodat niet meer te zien is wie de aanvraag ooit gedaan heeft.

Geldigheidsduur BTI’s

BTI’s zijn geldig voor drie jaar en gedurende deze tijd blijven ze ook beschikbaar in de EBTI-database. Daarna verdwijnen ze en zijn ze niet meer terug te vinden. Erg jammer, want BTI’s zijn een nuttig hulpmiddel voor het bepalen van de indeling van een goed. 

BTI’s gebruiken voor indeling goederen

De EBTI-database is een erg nuttig hulpmiddel bij het indelen van goederen, omdat deze alle op dit moment geldige BTI’s en daarmee zo’n 100.000 ingedeelde goederen bevat. Als je bezig bent met het classificeren van goederen en je vindt in de EBTI-database een vergelijkbaar product, dan heb je immers al een goed idee waar jouw product ingedeeld zou moeten worden.

Als je een BTI gevonden hebt en dus een mogelijke classificatie van je product, dan is het wel nog zaak om te controleren of deze indeling klopt. 

Dit kun je doen door de volgende bronnen te raadplegen:

  • De tekst van de nomenclatuur en ook naar de aantekeningen bij de afdelingen en hoofdstukken, want dat is de wettelijke basis voor de indeling.
  • De toelichtingen (zowel die bij het Geharmoniseerd Systeem, afgegeven door de WCO als die bij de Gecombineerde Nomenclatuur, afgegeven door de EU).
  • Bekijk of de WCO indelingsadviezen heeft gegeven voor jouw product, of de EU indelingsverordeningen heeft afgegeven en of er relevante uitspraken zijn van de nationale rechtbanken en/​of het Europees Hof van Justitie.
  • Controleer de conclusies van het Comité Douanewetboek.

Heb je met behulp van BTI’s bepaald wat voor jouw goed de juiste indeling is, hou er dan wel rekening mee dat je geen absolute zekerheid hebt dat jouw product ook op dezelfde manier ingedeeld moet worden. BTI’s zijn alleen geldig voor degene die ze aangevraagd hebben. Je kunt je niet beroepen op de BTI, maar de kans dat jouw goed dezelfde indeling krijgt, is natuurlijk groot. Daarnaast kun je naar de douane toe wel beargumenteren dat je gekozen hebt voor een bepaalde indeling, omdat je een vergelijkbare BTI gevonden hebt.

BTI’s en classificatie in Taric Support

We noemden het hierboven al even: binnen Taric Support vinden we BTI’s zo’n nuttig hulpmiddel, dat we ze al jaren verzamelen en er meer dan 600.000 in ons platform hebben. Een ander voordeel van het opzoeken van BTI’s binnen Taric Support is dat wij ze automatisch vertalen. Daardoor kun je ook de BTI’s afgegeven in een andere lidstaat lezen; handig als je het Hongaars of Fins niet machtig bent, maar ook handig voor je Hongaarse of Finse klanten of toeleveranciers. 

De zoekfunctie voor BTI’s is in Taric Support geïntegreerd met de zoekfunctie naar goederencodes, waardoor je bij het zoeken naar een goederencode ook resultaten zult zien van codes waarvoor BTI’s zijn afgegeven die te maken hebben met het product waar je op zoekt. 

Tot slot, als je de controle uitvoert om te kijken of de code inderdaad juist is, dan zijn alle eerder genoemde bronnen beschikbaar, van aantekeningen en toelichtingen tot indelingsadviezen, indelingsverordeningen, gerechtelijke uitspraken en conclusies van het Comité Douanewetboek. En altijd alles dagelijks up-to-date. 

Wil je goederen indelen in het Britse douanetarief, dan is het goed om te weten dat ook de Advance Tariff Rulings, de Britse BTI’s, beschikbaar zijn binnen Taric Support.

Probeer Taric Support gratis

Wil jij bij het indelen van goederen ook gebruik kunnen maken van de volledige BTI historie? Met Taric Support heb je toegang tot een uitgebreide database met meer dan 600.000 BTI’s, die automatisch worden vertaald in alle EU-talen. Je kunt eenvoudig zoeken naar BTI’s op basis van goederencode, productbeschrijving of andere criteria. Daarnaast heb je toegang tot alle andere relevante bronnen voor het controleren van de juiste indeling.

Try Taric Support for 14 days free
18 oktober 2023

Wij zijn Taric Support. En wij zijn bezeten van douane data.

Als douane informatie-experts duiken we graag in de allerkleinste details. Voor ons is het uitvogelen van complexe douaneregels en -wetgeving een soort sport. We draaien onze hand er niet voor om, om alle mogelijke databronnen minutieus te bestuderen, zodat we zeker weten dat alle informatie bij een goederencode compleet en actueel is. En zo weten we ook wat er nodig is om aan alle douaneformaliteiten te voldoen.

Lees ons manifest