navigation-menu
close
Probeer gratis

Wat is een ATR?

ATR’s (VK) uitgelegd
Een ATR is de Britse variant van een BTI. Lees meer over ATR’s en hun historie.

In de EU wordt volop gebruik gemaakt van BTI’s. In een BTI (Bindende Tarief Inlichting) worden afspraken met de douane vastgelegd over de geldende goederencode uit de Gecombineerde Nomenclatuur (GN) die van toepassing is op het goed. 

Tot de Brexit werd in het Verenigd Koninkrijk ook gebruik gemaakt van BTI’s. Maar sinds 1 januari 2021 zijn BTI’s niet meer geldig in het VK.

ATR’s zijn de vervangers van de Europese BTI’s in het Verenigd Koninkrijk. ATR staat voor Advance Tariff Ruling. Wil je een ATR aanvragen, dan kun je je hiervoor wenden tot de Britse Douane. Let op, je hebt dan wel een Brits EORI-nummer nodig.

ATR’s en historische ATR’s nu ook in Taric Support

Taric Support heeft alle uitgegeven ATR’s opgenomen in haar database. Naast het feit dat Taric Support het enige platform is waar je alle BTI’s vanaf 2009 vindt, zijn nu ook alle ATR’s in onze database opgenomen. Dat maakt het nog makkelijker om terug te kijken naar eerder gemaakte afspraken over de indeling van goederen. Dit helpt enorm bij het bepalen van de juiste goederencodes.

Disclaimer

Let op, de afkorting ATR heeft twee betekenissen: het is een afkorting voor Advance Tariff Ruling, de Britse vervanger van de BTI, maar ook een certificaat (Admission Temporaire Roulette) waarmee je bewijst dat industriële producten in het vrije verkeer waren in de EU of Turkije. Omdat Turkije en de EU een douane-unie vormen kunnen deze goederen dus vrijgesteld van invoerrechten geïmporteerd worden vanuit Turkije en geëxporteerd worden naar Turkije.

11 oktober 2023

Wij zijn Taric Support. En wij zijn bezeten van douane data.

Als douane informatie-experts duiken we graag in de allerkleinste details. Voor ons is het uitvogelen van complexe douaneregels en -wetgeving een soort sport. We draaien onze hand er niet voor om, om alle mogelijke databronnen minutieus te bestuderen, zodat we zeker weten dat alle informatie bij een goederencode compleet en actueel is. En zo weten we ook wat er nodig is om aan alle douaneformaliteiten te voldoen.

Lees ons manifest